Autor Wątek: AS15 - AS20 - różnice, opinie  (Przeczytany 4276 razy)

Offline czarny8322

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Skąd: wawa
  • Kamera: AS20
AS15 - AS20 - różnice, opinie
« dnia: Sierpień 07, 2014, 09:40:24 »
Witam,

Kupiłem kamerkę AS-20. Jest to moja pierwsza kamerka sportowa wiec nie mam za dużego doświadczenia z tym sprzętem. Przed zakupem obejrzałem masę filmików YT. Do tej pory testowałem ją tylko w pomieszczeniu zamkniętym w którym nie ma za dużo swiatła i szczerze mówiąc jakość jest wg mnie taka sobie ale mimo to i tak jestem zadowolony bo nie kosztuje jakoś wiele w porównaniu z resztą. Nie wiem jak to jest w AS-15.

Czy ktoś ma jakieś porównanie miedzy tymi dwiema kamerkami? Nie chodzi mi tutaj o specyfikacje tylko o faktyczną jakość obrazu

Sony Action Cam - forum użytkowników

AS15 - AS20 - różnice, opinie
« dnia: Sierpień 07, 2014, 09:40:24 »

Offline Jacek

  • Specjalista
  • ****
  • Wiadomości: 171
  • Pomógł: 4
  • Płeć: Mężczyzna
    • Skąd: Tarnów - okolice
  • Kamera: AS-15
Odp: AS15 - AS20 - różnice, opinie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2014, 10:11:40 »
A po co - skoro już kupiłeś?

Offline czarny8322

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Skąd: wawa
  • Kamera: AS20
Odp: AS15 - AS20 - różnice, opinie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 07, 2014, 13:05:35 »
po co?

juz Ci mowie...

po pierwsze...

    może to pomóc innym użytkownikom w wyborze kamerki

po drugie...

    Jeśli różnice są znaczące to wymienie ją sobie na lepszy model...
 

Offline perpetuum.mobile

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Pomógł: 0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Skąd: Poznań
  • Kamera: HDR-AS20, monopod Powerbee GEP110
Odp: AS15 - AS20 - różnice, opinie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2014, 20:21:05 »
Kupiłem 3 dni temu AS20. Chciałem AS15, tyle że nie udało mi się dostać. Obejrzałem tysiące filmików na YT z AS15 i powiem, że bałem się AS20. Ta druga dopiero weszła do sprzedaży, na YT jest tylko parę filmów, ale różnic nie powinno być.

Ale od 2 dni ją testuję i jest totalny odlot. Wychodzą mi ujęcia jak na National Geographic. Jakość obrazu super, kolory żywe (może cieplejsze niż w AS15, ale powiedzieć się nie da bez testu), jednym słowem jestem oczarowany.

Do tego dokupiłem kartę Sandisk Ultra 32GB i monopod Powerbee GEP110.

Aha - do tego może będą dla niej aktualizacje. ;) Do AS15 mniejsza szansa.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2014, 20:23:09 wysłana przez perpetuum.mobile »

Offline czarny8322

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Skąd: wawa
  • Kamera: AS20
Odp: AS15 - AS20 - różnice, opinie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2014, 22:12:53 »
To fajnie że jesteś zadowolony... ja w sumie też się powoli przekonuje, chociaż juz dzisiaj byłem o krok od kupna gopro silver+... no ale dam tej szanse:) W sobotę jade polatać na paralotniach więc zobaczymy czy kamerka się sprawdzi.

Powiedz mi... kręcisz w trybie PS?? nie masz tak że jak odpalasz filmik na komputerze to wydaje się on przyspieszony? Którego trybu najczęściej używasz i dlaczego?

Co do sprzętu dodatkowego.. kupiłem boczny uchwyt na kask, jest to właściwie przejściówka z gopro:) ale za 22zł:D, dodatkową baterię, ładowarkę.. i chyba tyle.. przydałaby się jeszcze obudowa która wytrzyma więcej niż 5m pod wodą:)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2014, 22:17:16 wysłana przez czarny8322 »

Offline perpetuum.mobile

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Pomógł: 0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Skąd: Poznań
  • Kamera: HDR-AS20, monopod Powerbee GEP110
Odp: AS15 - AS20 - różnice, opinie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2014, 00:28:46 »
Nie martw się. Kamerka jest w porządku, tylko musisz MIEĆ CO kręcić. I radzę odsunąć się trochę od monitora.  ;)

Po pierwszym odpaleniu filmiku byłem zawiedziony, obraz się ciął. Po przesłaniu do YT był w porządku. Potem kilka prób i okazało się, że VLC czasem odtwarza dobrze, czasem źle. Ale zawsze radę daje Windows Media Player.

Nagrywam zwłaszcza w PS i filmik jest "przyspieszony", ale tak ma być. Wciśnij w Windows Media Player Ctrl+Shift+S i będziesz wtedy oglądał Slow motion. Ten tryb daje takie możliwości i warto czasem z nich korzystać. Poza tym obraz wygląda bardziej dynamicznie w PS.

Polecam ładnie zmontować najciekawsze ujęcia, podłożyć super muzykę i będziesz miał filmy jak znalazł. Gopro nie nagrywa ani lepiej, ani gorzej, tylko po prostu inaczej. Masz dobrą kamerę, nagraj coś ciekawego.